Πλατφόρμα ανοικτών μαθημάτων - Επιλογή λογισμικού και ρυθμίσεις
Για τις ανάγκες υλοποίησης της πλατφόρμας ανοικτών μαθημάτων έγινε μία σύγκριση μεταξύ διαθέσιμων πλατφορμών όπως το Open Eclass, το Moodle και το OpenEdx. Επιλέχθηκε το Open Eclass για τους παρακάτω λόγους
Είναι ανοιχτού λογισμικού, άρα ο κώδικας είναι προσβάσιμος, για μελλοντικές τροποποιήσεις. Υποστηρίζεται από την GUNet.
Υπάρχουν ήδη εκπαιδευμένοι χρήστες αφού χρησιμοποιείται είδη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ως πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
Ύπαρξη ήδη έτοιμου υλικού από την πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης που θα μπορούσε χωρίς επεξεργασία να αξιοποιηθεί από την πλατφόρμα.
Εύκολη σύνδεση με την Εθνική Πύλη Αναζήτησης ανοικτών μαθημάτων opensources.gr μέσω κατάλληλου plugin που διαθέτει.
Στον παρόν οδηγό θα περιγραφεί ο τρόπος εγκατάστασης του Open-Eclass ως το λογισμικό επιλογής για την πλατφόρμα ανοικτών μαθημάτων καθώς επίσης και η διασύνδεσή του με την πλατφόρμα ανοικτών μαθημάτων GUNET.
Θα κατεβάζουμε την τελευταία σταθερή έκδοση 3.13.2 του open eclass και θα την αποσυμπιέσουμε στο φάκελο /var/www/eclass.

Καθορίζουμε τα δικαιώματα αρχείων ώστε να ανήκουν στο χρήστη www-data, του apacheweb server και μεταβαίνουμε στη σελίδα https://opencourses.uop.gr. Η σελίδα μας παραπέμπει σε βήματα εγκατάστασης που ακολουθούμε βήμα βήμα όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.
Αρχικά ο οδηγός εγκατάστασης ελέγχει για τον αν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες επεκτάσεις της php για τη σωστή λειτουργία της πλατφόρμας. Στη συνέχεια δίνουμε τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το όνομα της βάσης , το διακομιστή στον οποίο λειτουργεί, καθώς και το όνομα χρήστη και password με το οποίο μπορεί να συνδεθεί σε αυτή. Μετά τη συμπλήρωση αυτών των στοιχείων το πρόγραμμα εγκατάστασης μας ζήτα μερικές πρόσθετες πληροφορίες. Αυτές περιλαμβάνουν το url με το οποίο θα τρέχει πλατφόρμα, το username καθώς και το password του διαχειριστή της πλατφόρμας. Τέλος μπορούμε να καθορίσουμε το διακομιστή αλληλογραφίας που θα χρησιμοποιεί η πλατφόρμα μας για επικοινωνία με τους χρήστες. Αφού συμπληρώσουμε όλα τα παραπάνω στοιχεία ο οδηγός ολοκληρώνει την εγκατάσταση που διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφού προορίζεται για πλατφόρμα ανοιχτών μαθημάτων δεν επιλέχτηκε μέθοδος πιστοποίησης χρηστών μέσω Cas ή Ldap.
Στις παρακάτω εικόνες φαίνονται αναλυτικά τα βήματα για τη ολοκλήρωση της εγκατάστασης της πλατφόρμας.
Απαραίτητα Modules
Ρυθμίσεις πλατφόρμας

Ρυθμίσεις διακομιστή

Ολοκλήρωση εγκατάστασης

Πλατφόρμα σε λειτουργία

Για τη διασύνδεση με την πύλη ανοιχτών μαθημάτων θα πρέπει αφού εισέλθουμε στην πλατφόρμας eclass ως διαχειριστές, να ενεργοποιήσουμε τη σχετική επιλογή στις ρυθμίσεις της πλατφόρμας. Μέσω αυτής και με σχετικές ρυθμίσεις που γίνονται από την πλευρά της Gunet , τα μαθήματα που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα μας είναι προσβάσιμα στην πλατφόρμα opensources.
Η εικόνα 15 δείχνει τη σχετική ενεργοποίηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα που θα φιλοξενούνται πρέπει να έχουν μία συγκεκριμένη δομή που έχει δοθεί από την Gunet.
Ενεργοποίηση της Υποστήριξης opencourses

Δοκιμαστικό Μάθημα

Οι προδιαγραφές των ανοικτών μαθημάτων συνοπτικά είναι:
- Κάθε ψηφιακό μάθημα θα πρέπει να καλύπτει το 100% της διδακτέας ύλης (80% για το πολυμορφικό περιεχόμενο), να διαθέτει αναλυτική περιγραφή του αντικειμένου και των στόχων του, όπως αυτά εμφανίζονται στο πρόγραμμα σπουδών, και να συνοδεύεται από «λέξεις – κλειδιά» ή τους βασικούς όρους του μαθήματος.
- Είναι υποχρεωτική η οργάνωση του υλικού σε θεματικές ενότητες (κεφάλαια) ή σε ενότητες διαλέξεων.
- Κάθε θεματική ενότητα ή ενότητα διαλέξεων θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική περιγραφή των στόχων, «λέξεις – κλειδιά» ή βασικούς όρους, σημειώσεις, διαφάνειες, λοιπό υποστηρικτικό υλικό, καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές.
- Προκειμένου ένα ανοικτό ψηφιακό μάθημα να χαρακτηριστεί ως μάθημα με πλήρεις προδιαγραφές, θα πρέπει το πολυμεσικό υλικό του να αντιστοιχεί στο 80% της διδακτέας ύλη.
- Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα πλήρων προδιαγραφών (τύπου Α+), εκτός από ηλεκτρονική βιβλιογραφία και ασκήσεις, θα πρέπει να διαθέτουν πολυμεσικό υλικό, όπως είναι οι βιντεοδιαλέξεις, τα αρχεία βίντεο συνδυασμένα με διαφάνειες (επισημειωμένο βίντεο – annotated video), οι διαφάνειες μόνο με ήχο, οι πολυμεσικές παρουσιάσεις, οι εκφωνήσεις, το διαδραστικό περιεχόμενο κ.α..
- Θα πρέπει να διατίθενται οδηγίες για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.
- Κάθε βιντεοδιάλεξη θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταδεδομένα.
- Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη προσβασιμότητα του υλικού από άτομα με αναπηρία.